Διαβάστε το άρθρο του Νίκου Λαζούλα, Chief Operating Officer & Logistics Director, EXELIXIS-HO.RE.CA, που δημοσιεύθηκε στο newsletter της Ελληνικής Εταιρίας Logistics, “LOGISTICS NEWS”.
Το ελληνικό καλοκαίρι και οι διακοπές στην Ελλάδα αποτελούν εδώ και πολλές δεκαετίες ένα όνειρο ζωής για τουρίστες από όλο τον κόσμο. Οι απίστευτες ομορφιές της χώρας μας φαίνεται να προσελκύουν κάθε χρόνο όλο και περισσότερους επισκέπτες (27,8 εκατομμύρια το 2022 , με αυξητικές τάσεις για τη φετινή χρονιά), οι οποίοι διαμένουν και καταναλώνουν για λίγες μέρες έως πολλές εβδομάδες κάθε τουριστική περίοδο.
Τα logistics ως κλάδος, καλούνται να συνδέσουν την παραγωγή οποιουδήποτε προϊόντος με την κατανάλωση του. Γίνεται επομένως αντιληπτό, ότι σε μια χώρα που σχεδόν τετραπλασιάζει τον πληθυσμό της και τις ανάγκες της για μερικούς μήνες του χρόνου, οι δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία είναι πολλαπλές.
Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε τις κύριες προκλήσεις αλλά και τις λύσεις που απαιτούνται να βρεθούν λόγω της αυξημένης διακίνησης αγαθών κατά την περίοδο του καλοκαιριού.
Αυξημένες ανάγκες αποθεμάτων και εργαζομένων
Κατά την περίοδο του καλοκαιριού, η αυξημένη ζήτηση οδηγεί αναπόφευκτα σε ανάγκη για μεγαλύτερα αποθέματα, συνεπώς και σε αποθηκευτικούς χώρους. Η εν λόγω πρόκληση απασχολεί πολύ έντονα τις εταιρίες logistics, καθώς οι κτιριακές εγκαταστάσεις αποτελούν έναν πεπερασμένο πόρο που δεν μπορεί να αυξομειώνεται ανάλογα με τη ζήτηση. Το ακριβές forecasting των τμημάτων demand planning των εταιριών, η ελαχιστοποίηση του overstocking και η αποδοτικότερη διαχείριση του κύκλου των αποθεμάτων, μπορούν σίγουρα να συμβάλλουν στη βέλτιστη αξιοποίηση των χώρων αποθήκευσης. Παράλληλα, η συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ των εταιριών logistics που επιδιώκεται και επιτυγχάνεται μέσω της Ελληνικής Εταιρίας Logistics, έχει δώσει έμπρακτα πολλές φορές λύσεις με σκοπό τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και της εξυπηρέτησης των πελατών.
Ασφάλεια εργαζομένων
Η ασφάλεια των εργαζομένων που απασχολούνται σε εταιρίες logistics και καταπονούνται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών κατά την καλοκαιρινή περίοδο, αποτελεί πρωτεύον ζήτημα. Ο φετινός καύσωνας επιβεβαιώνει το παρόν ανεξάρτητα από το αν κάποιος εργάζεται σε αποθήκη, όχημα διανομής, λιμάνι, αεροδρόμιο κτλ. Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης και προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων πρέπει να ακολουθείται συγκεκριμένο πλαίσιο οδηγιών που περιλαμβάνει την περιγραφή ομάδων εργαζομένων υψηλού κινδύνου (πχ. καρδιοπαθείς, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα κ.α.), συχνότερα διαλείμματα ανάπαυσης σε δροσερό χώρο, τη μέτρηση θερμοκρασίας και υγρασίας των χώρων εργασίας και τις υποδομές για τη δημιουργία μικροκλίματος εκεί που οι εργαζόμενοι περνούν αρκετό χρόνο.
Ασφάλεια προϊόντων
Είναι κρίσιμο κατά την καλοκαιρινή περίοδο οι πάροχοι υπηρεσιών logistics να καταφέρουν να διατηρήσουν τα προϊόντα που αποθηκεύουν και μεταφέρουν αναλλοίωτα, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις προδιαγραφές που υποδεικνύουν οι συνεργάτες τους.
Οι υψηλές θερμοκρασίες και η έκθεση στον ήλιο μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να φθείρουν ή να καταστρέψουν προϊόντα ξηρού φορτίου και πολύ περισσότερο φορτία ελεγχόμενης θερμοκρασίας. Οι ενισχύσεις των υποδομών και των κτιριακών εγκαταστάσεων με κατάλληλα υλικά, η εκπαίδευση των εργαζομένων για την αποτελεσματικότερη και γρηγορότερη διαχείριση των παραλαβών και των αποστολών, καθώς και τα τεχνολογικά προηγμένα συστήματα παρακολούθησης των συνθηκών εντός της αποθήκης, μπορούν να διασφαλίσουν την βέλτιστη μεταχείριση των εμπορευμάτων κατά το handling τους.
Όσον αφορά τη μεταφορά οι δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν για τη διατήρηση της ποιότητας είναι μεγαλύτερες. Οι εταιρίες συνίσταται να χρησιμοποιούν οχήματα ελεγχόμενης θερμοκρασίας με σκοπό την προστασία των εμπορευμάτων και να δρομολογούν τις διανομές σε ώρες με χαμηλότερες θερμοκρασίες και λιγότερη κυκλοφορία οχημάτων.
Συνέπεια παραδόσεων στο last mile – On time delivery
Η καθημερινή διέλευση των τουριστών κατά την καλοκαιρινή περίοδο σε όλη τη χώρα αλλά κυρίως σε μεγαλουπόλεις με λιμάνια, αεροδρόμια και στους τουριστικούς προορισμούς, δημιουργεί μεγάλες καθυστερήσεις στη διανομή των αγαθών. Δεν είναι λίγες οι φορές που η κυκλοφοριακή συμφόρηση καθιστά μια διαδρομή σχεδόν αδύνατη σε πολλές περιοχές. Η συλλογή και χρήση των δεδομένων κίνησης και των GPS προοδευτικά, μπορούν να συμβάλλουν στην εύρεση εναλλακτικών διαδρομών και στη δημιουργία ειδικών καλοκαιρινών προγραμμάτων διανομής για την αποφυγή καθυστερήσεων και την διατήρηση της υψηλής ποιότητας υπηρεσιών σε πελάτες και τελικούς αποδέκτες. Ταυτόχρονα, το πλήθος συνεργαζόμενων μεταφορέων προσδίδει ευελιξία όταν η αυξημένη κίνηση συνδυάζεται με την ανάγκη για διακίνηση μεγάλων όγκων. Ένας ακόμη λόγος που δημιουργεί πολλές φορές ασυνέπεια στις παραδόσεις αγαθών είναι οι ξαφνικές ελλείψεις προϊόντων, φαινόμενο που έχει απασχολήσει έντονα τις επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια.
Το visibility με τη χρήση της τεχνολογίας και των πολλών διαθέσιμων συστημάτων, μεταξύ των διαφορετικών συμβαλλομένων για την τοποθεσία και την πορεία ενός αγαθού στην εφοδιαστική αλυσίδα μπορούν να βελτιστοποιήσουν τον προγραμματισμό και την επικοινωνία δίνοντας εναλλακτικές λύσεις.
Συνεκδοχικά από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι η έντονη εποχικότητα και η αυξημένη ζήτηση της τουριστικής περιόδου της χώρας μας, αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα. Η εξειδίκευση των εταιριών logistics στις διαφορετικές κατηγορίες αγαθών μπορεί λόγω της ιδιαίτερης δομής και οργάνωσης έμψυχου και άψυχου δυναμικού να τους προσδώσει ανοχή στις υψηλές απαιτήσεις.
Συγχρόνως με προετοιμασία, καλή επικοινωνία και τήρηση των διαδικασιών, οι εταιρίες logistics καταφέρνουν να ανταπεξέρχονται στις αυξημένες ανάγκες της αγοράς και να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη στήριξη και την ανάπτυξη της οικονομίας.